بهگزارش خبرنگار میراثآریا، مرتضی رحمانیموحد معاون گردشگری سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، امروز دوشنبه 18 اردیبهشت 96، در نشستی خبری که با موضوع ارائه گزارش عملکرد این معاونت در چهار سال دولت تدبیر و امید برگزار شد، گفت: «حوزه گردشگری فرایندی است که با سه حوزه اقتصاد، فرهنگ و حوزه اجتماعی ارتباط دارد. گردشگری حوزهای سهوجهی است که از تأثیرات مثبتی در هر سه بخش برخوردار است.»
گردشگری بازوی توانمند دیپلماسی عمومی کشور است
او تصریح کرد: «گردشگری یک صنعت است که اجزای خودش را دارد و مطابق با نظامی که برایش تعریف شده، تولید و توزیع ثروت را در پی میآورد. همچنین گردشگری میتواند، بهعنوان بازوی توانمند دیپلماسی عمومی، نقش ویژهای در حوزه فرهنگ داشته باشد. این صنعت در حوزه اجتماعی و اشتغال هم تأثیرات مثبتی دارد و میتواند برای جوامع محلی، تشکلهای حرفهای و عموم مردم تحرک، نشاط، انگیزه و شادابی بههمراه داشته باشد.»
معاون گردشگری سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تصریح کرد: «با شروعبهکار دولت تدبیر و امید، گردشگری بهعنوان فعالیتی متمایز در کشور تعریف شد، بهطوری که رئیسجمهوری در اکثر سخنرانیهای خود از گردشگری بهعنوان یکی از اولویتهای این دولت نام برد. البته تبدیل وضعیت حوزه گردشگری در دولت قبل به وضعیتی که در دولت فعلی شاهد آن هستیم روند بسیار زمانبر و پیچیدهای بود که فرصت پرداختن به آن را نداریم.»
دستاوردهای گردشگری حاصل مشارکت خانواده بزرگ این صنعت است
او ادامه داد: «برنامهریزیها برای حوزه گردشگری از نیمه دوم سال 92 آغاز شد و این صنعت در مسیر عادی خود قرار گرفت. نتیجه این برنامهریزیها منجر به این شد که امروز گردشگری در برنامه ششم توسعه جایگاه ویژهای دارد و در تدوین برنامه پنجساله هم میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری دارای مسئولیت مشخصی است. مجموع این اقدامات باعث شده که امروز میّینیم کاندیداهای ریاستجمهوری مخالفتی با ارتقای صنعت گردشگری ندارند و میخواهند از این ظرفیت مهمی که در کشور وجود دارد بهره ببرند. این دستاورد راحت بهدست نیامده است و حاصل مشارکت و تلاش خانواده بزرگ گردشگری است که با وجود مشکلات، کمبودها و موانعی که وجود داشت، این صنعت را در مسیر درستش قرار دادند.»
مستثنیشدن صنعت گردشگری از امور صنفی
رحمانیموحد تصریح کرد: «با تلاش سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و بخش خصوصی، گردشگری در این دولت بهعنوان صنعت شناخته شد و از قواعد جوامع امور صنفی مستثنی شد. توسعه صنعت گردشگری نیازمند برنامهریزی بلندمدت است. امروز شاهدیم که کشورهای موفق در حوزه گردشگری، برنامههای 20ساله تدوین کردهاند.»
او با اشاره به اینکه امنیت یکی از مهمترین شاخصها در صنعت گردشگری است اضافه کرد: «پس از برجام برخی کشورها تلاش کردند رفتوآمد به ایران را محدود کنند، اما این محدودیتها تأثیر چندانی نداشت بلکه برخی آسیبهای داخلی بود که باعث پسرفت در حوزه گردشگری کشور شد، مانند حمله به سفارت عربستان که معادلات جذب گردشگران زیارتی را برهم زد.»
افزایش 56درصدی ورود گردشگران اروپایی
معاون گردشگری سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری افزود: «افزایش 56درصدی ورود گردشگران اروپایی به کشور و افزایش 10درصدی صدور روادید در سال 95 نسبت به سال 94 ازجمله اقدامات مهم این معاونت در دولت تدبیر و امید است که بدون مدیریت یکپارچه و برنامهمحوری بهدست نمیآمد. ما باید تصمیمگیری کنیم و در مسیری که آمدهایم ایستادگی کنیم تا به مقصد مطلوب برسیم.»
تشکیل ستاد هماهنگی خدماتسفر و پیگیری تعطیلات زمستانی
او اضافه کرد: «در حوزه گردشگری داخلی، تشکیل ستاد مرکزی هماهنگی خدماتسفر دستاوردی مهم شناخته میشود، چراکه این ستاد توانسته با تجمیع امکانات و هماهنگی دستگاههای مرتبط با حوزه گردشگری، خدمات شایسته و بسیاری به مردم عرضه کند. همچنین ”تعطیلات زمستانی“ از دیگر موضوعاتی بوده است که با تمام سختیها سازمان میراثفرهنگی پیگیری کرده و امیدواریم با ادامه دولت دکتر روحانی این موضوع بهسرانجام برسد.»
معاون گردشگری سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، با اشاره به اینکه برگزاری جشنوارههای مختلف در تمام نقاط کشور باعث ایجاد شور، نشاط و امید در مردم جوامع محلی شده است، اضافه کرد: «گردشگری باعث ایجاد اشتغال، امید و توزیع ثروت میشود.»
واگذاری امور به بخش خصوصی و لزوم داشتن پیوست گردشگری برای طرحها و پروژهها
رحمانیموحد گفت: «بازنگری آییننامهها، قوانین و مقررات حوزه گردشگری از دیگر اقدامات مهمی بوده که در چهار سال گذشته با جدیت پیگیری شده است. ما توانستیم سه موضوع مهم را در حوزه گردشگری بهسرانجام برسانیم: نخست اینکه تمام پروژهها و طرحهای تولیدی، خدماتی، ملی، منطقهای و روستایی در کشور باید پیوست میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری داشته باشند تا اجرایی باشند؛ دوم اینکه گردشگری بهعنوان یک صنعت از اجرای قانون نظام صنفی مستثنی شد؛ و سوم اینکه بیشترین اختیارعمل به بخش خصوصی فعال در حوزه گردشگری داده شد که در این بخش ما موظف هستیم تمام امور قابلواگذاری به بخش خصوصی را احصا کنیم و برای اجرای این امور از تشکلهای حرفهای و تخصصی استفاده کنیم. احصای این امور درحالحاضر در معاونت گردشگری درحال انجام است.»
گردشگری یکی از عوامل اعتلای شاخص شادمانی در کشورهاست
او افزود: «امروز در بسیاری از کشورها، بهجای تولید ناخالص ملی، شاخص شادمانی موردتوجه قرار میگیرد و آنچه باعث اعتلای شاخص شادمانی میشود گردشگری است. ما هم باید به این نکته توجه کنیم و از مزایای این صنعت بیشازپیش بهره ببریم. سازمان میراثفرهنگی در بحث توزیع مکانی و زمانی سفر هم اقدامات خوبی داشته است. امروز شاهدیم که مردم در ماه اسفند هم به سفر میروند و در استانهایی مانند قزوین و سمنان که فقط معبر بودند اقامت میکنند. اینها اتفاقات سازندهای برای گردشگری داخلی است و باعث توانمند شدن جوامع محلی هم میشود.»
معاون گردشگری معاون گردشگری سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تصریح کرد: «ما امروز در نیمۀ راهیم. چهار سال یعنی یکچهارم یک برنامه 20ساله بلندمدت. ما تا سال 1404 که باید در حوزه گردشگری به اهداف ازپیشتعیینشدهای دست پیدا کنیم فقط 8 سال فاصله داریم. فرصتهای بسیار زیادی در سالهای گذشته از دست دادیم و در چهار سال گذشته تلاش کردیم از فرصتها استفاده کنیم. اگر میخواهیم سیاستگذاری مناسبی داشته باشیم باید دستگاه متولی را بهرسمیت بشناسیم و دستگاه متولی هم باید نگاه جامع و تعاملی به بخش خصوصی را موردتوجه قرار دهد.»
افزایش اقامتگاههای بومگردی از 22 واحد به 530 واحد
رحمانیموحد، با اشاره به افزایش اقامتگاههای بومگردی در کشور از 22 واحد در سال 92 به 530 واحد در سال جاری، افزود: «این اقامتگاهها نیازمند توانمندسازی، آموزش و پایداری هستند و ما امسال این موارد را بهطور جدی پیگیری خواهیم کرد. همچنین اجرای طرح ضربتی اشتغال و تولید در حوزه میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در 76 روستا از دیگر طرحهایی است که سازمان میراثفرهنگی آغاز کرده است و این طرح بهزودی در 4 استان کرمانشاه، ایلام، کردستان و سیستانوبلوچستان بهطور آزمایشی اجرایی میشود.»
تهیه پیشنویس شورای راهبری توسعه گردشگری آبی و دریایی
او با اشاره به ظرفیتهای کشورمان در حوزه گردشگری دریایی افزود: «ما در شمال و جنوب کشور مزیت و ظرفیت دریا را داریم و تاکنون از آن بهرهای نبردهایم. 11 دستگاه بهطور مستقیم در حوزه گردشگری دریایی نقش دارند که باید با هماهنگی و همفکری هم در این بخش گام بردارند. ما پیشنویس شورای راهبری توسعه گردشگری آبی و دریایی را تهیه کردهایم که بهزودی این پیشنویس تصویب و ابلاغ میشود.»
تصویب کمیسیون ارتقای امنیت گردشگران خارجی
معاون گردشگری سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، با اشاره به اهمیت بحث امنیت در حوزه گردشگری گفت «گردشگری باید در حوزه امنیت ملی تعریف شود. ما باید سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری را در برنامه ششم که طبق آن گردشگران ورودی به کشور باید پنجبرابر شوند اجرایی کنیم و برای اجرای این وظیفه و مسئولیت نیازمند مدیریت و استفاده از تمام ظرفیتها و توانمندیهای کشور هستیم.»
رحمانیموحد اضافه کرد: «کمیسیون ارتقای امنیت گردشگران خارجی که شورای امنیت کشور در این دولت تصویب کرد وظیفه و مسئولیت دستگاهها را در قبال گردشگران مشخص میکند.»
معاون گردشگری در ادامه این نشست به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
حمله به سفارت عربستان کاهش 85درصدی گردشگران زیارتی را بهدنبال داشت
رحمانیموحد در پاسخ به سؤال خبرنگار ایرنا در مورد موانع و مشکلات موجود در مسیر توسعه صنعت گردشگری کشور گفت: «بهرغم دستاوردهای بزرگ و کتمانناپذیر این دولت در گردشگری و منافع حاصل از آن، اقدامات برخی ناآگاهان صدمات زیادی به روند این توسعه زد. در زمان حمله به سفارت عربستان، گردشگری زیارتی ایران آمار یکمیلیون و 700هزارنفری داشت، اما 20 ماه بعد که آمار گردشگری سال 95 باید به 8.5میلیون نفر میرسید با 85درصد کاهش، تعداد گردشگران زیارتی ما به 266هزار نفر تنزل یافت.»
او ادامه داد: «ما در حوزه گردشگری در برخی موارد با نگاهی سنتی مواجه هستیم که گرفتاری بزرگی است. ما باید سهم خودمان را از درآمد گردشگری دنیا بهدست بیاوریم و برای اینکه به این هدف برسیم باید از ظرفیتها و امکاناتی که داریم بهدرستی استفاده کنیم.»
معاون گردشگری در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری «مهر» در مورد آمار گردشگران ورودی به کشور، توضیح داد: «در دنیا دو پایه آماری وجود دارد که بارها به آن اشاره کردهایم. این پایههای آماری در همه کشورهای دنیا قابلاستفاده است و با همین تعاریف کشوری مثل ترکیه اعلام میکند که میزبان 35میلیون گردشگر است.»
رحمانیموحد تصریح کرد: «ما هم براساس تعریف جهانی گردشگر، با استفاده از آماری که پلیس مهاجرت کشورمان در اختیار میگذارد آمار گردشگران ورودی را اعلام میکنیم.»
او همچنین به سؤال خبرنگار روزنامه «توریسم» در مورد استفاده از ظرفیت گردشگری در مناطق آزاد گفت: «این مناطق قواعد و قوانین مربوط به خود را دارند. البته ما همکاری و هماهنگی لازم را با مناطق آزاد در مورد بحث گردشگری همیشه داشتهایم.»
انتهای پیام/